Recept: Meukvrije Sinaasappel allesreiniger
Wat doe jij met de onbespoten schillen van je net geschilde sinaasappel? Je kunt er heel makkelijk een krachtige allesreiniger van maken, zonder meuk!
Hieronder staat hoe je dat kunt doen.
Benodigdheden:
• Sinaasappels
• Witte natuurazijn
• Afsluitbare pot
• Sprayfles
• Geduld
Hoe ga je te werk:
• Schil de sinaasappels en doe de schillen in de afsluitbare pot. Stop hem flink vol, zo wordt de reiniger zo krachtig mogelijk.
• Vul de pot met natuurazijn tot de schillen ruimschoots bedekt zijn.
• Sluit de pot goed en zet hem +/- 3 weken weg. Af en toe schudden is fijn, maar hoeft niet.
• Na 3 weken open je de pot, zeef je de schillen eruit, en schenk je de overgebleven vloeistof in een sprayfles.
De azijn zorgt voor ontvetting, ruimt schimmel en vuil op, verwijdert geurtjes en dood bacteriën.
De sinaasappel(olie uit de schil) heeft ook een vetafbrekend vermogen en antibacteriële eigenschappen. Bovendien ruikt het heerlijk!
Sinaasappelgeur geeft je humeur een boost!
*Niet onverdund op gelakte of natuurstenen oppervlakken gebruiken.

Recept: Gebakken rode kool bowl met zoete aardappel en kikkererwten
Een kleurrijke, voedzame en heerlijke maaltijd die makkelijk te maken is! Deze bowl combineert de kracht van rode kool met de verzadiging van zoete aardappel en de eiwitten van kikkererwten.
Ingrediënten (voor 2 personen):
Voor de bowl:
1 kleine rode kool, fijngesneden
2 middelgrote zoete aardappels, in blokjes
1 blik kikkererwten (400 g), uitgelekt en afgespoeld
2 handenvol verse spinazie of veldsla
1 el olijfolie
1 tl komijnpoeder
1 tl paprikapoeder
Snufje zout en peper
Voor de dressing:
2 el tahin (sesampasta)
Sap van 1 citroen
1 tl honing
2 el water (om de dressing te verdunnen)
Snufje knoflookpoeder
Bereidingswijze:
Zoete aardappel bereiden:
Verwarm de oven voor op 200 °C. Leg de blokjes zoete aardappel op een bakplaat, besprenkel met 1/2 el olijfolie en bestrooi met komijnpoeder, paprikapoeder, zout en peper. Rooster de aardappelblokjes 20-25 minuten tot ze zacht en licht gekarameliseerd zijn.
Kikkererwten roosteren:
Meng de kikkererwten met de resterende 1/2 el olijfolie, een snufje zout en paprikapoeder. Verdeel ze over een andere bakplaat en rooster ze in de oven (eventueel samen met de zoete aardappel) gedurende 15 minuten tot ze licht krokant zijn.
Rode kool bakken:
Verhit een koekenpan op middelhoog vuur en bak de rode kool 5-7 minuten in een scheutje water of olijfolie, zodat het iets zachter wordt maar nog knapperig blijft.
Dressing maken:
Meng in een kommetje de tahin, citroensap, honing, knoflookpoeder en water tot een gladde dressing. Voeg meer water toe als het te dik is.
Bowl samenstellen:
Verdeel de spinazie of veldsla over diepe borden. Voeg de gebakken rode kool, geroosterde zoete aardappel en kikkererwten toe. Besprenkel met de tahindressing en werk af met extra toppings zoals sesamzaadjes, granaatappelpitjes of gehakte peterselie.
Voedingswaarde en voordelen:
Rode kool: rijk aan vitamine C en antioxidanten.
Zoete aardappel: bron van complexe koolhydraten en vezels.
Kikkererwten: zorgen voor eiwitten en ijzer.
Tahindressing: gezonde vetten en extra smaak.
Deze maaltijd is een feest voor je smaakpapillen én voor je lichaam. 🌱
Veel eetplezier!
Cindy
Helma's pompoen tomatensoep
door Helma
Ingrediënten
1 Middelgrote pompoen
2 Uien
2 Teentjes knoflook
1 Koffielepel kurkuma
3 biologische kruidenbouillon blokjes
1 liter water
1 Gele of rode paprika
2 Eieren
750 ml Biologische tomatensaus
1/2 tl Chilipoeder
1/4 tl Cayennepeper
1 Koffielepel paprikapoeder
Vers gemalen zwarte peper
Scheut olijfolie of een lepel kokosolie
Een handje geraspte kaas
Eventueel wat basilicum
BEREIDINGSWIJZE
De pompoen in zijn geheel een kwartiertje in een laagje water gaar laten koken.
Dan laten afkoelen, pitten verwijderen en in stukken snijden.
De schil alleen verwijderen indien hij heel lelijk of stug is.
Intussen de uien en de tenen knoflook fruiten in kokosolie.
Op het laatst de kurkuma erbij doen. Vervolgens 1 liter water met de kruiden bouillonblokjes aan de kook brengen.
Als dit kookt de pompoenstukjes en de paprika in stukken erbij doen.
Vervolgens pureren en weer aan de kook brengen.
De eieren erdoor doen en deze ook pureren (zodra je het ei breekt met de staafmixer pureren, anders gaat het schiften).
Dan de tomatensaus er door doen.
Nu niet meer laten koken.
Op smaak brengen met chilipoeder, kurkuma, cayennepeper, paprikapoeder en peper.
Een scheut olijf- of kokosolie toevoegen. Serveren met geraspte kaas en eventueel wat basilicum blaadjes.
Eet smakelijk!

"Eiwitrijk brood"
door Cindy Jansen
Ingrediënten
500 gram Cottage Cheese
3 Eieren
300 gram Havermout
½ tl Zout
1 tl (wijnsteen) Bakpoeder
50 gram Lijnzaad
50 gram Zonnebloempitten
50 gram Pompoenpitten
BEREIDINGSWIJZE
Hussel en Kneed:
Doe alle ingrediënten in een kom. Nu komt het leuke deel: hussel alles lekker door elkaar met je
handen. Kneed het mengsel daarna stevig voor een paar minuten, zodat alle smaken goed
samenkomen.
Op de Bakplaat:
Vorm het deeg tot een mooie vorm en leg het voorzichtig op een bakplaat. Geen stress als het niet
perfect is; het gaat om de smaak!
In de Oven:
Verwarm de oven voor op 180 graden en zet de bakplaat erin. Laat het geheel een uur bakken.
Gebruik deze tijd om even te ontspannen of de keuken op te ruimen.
Afkoelen:
Haal de bakplaat uit de oven en laat je creatie even afkoelen. Dit is belangrijk, zodat de smaken zich
goed kunnen zetten.
Genieten:
Snijd het afgekoelde baksel in kleine stukken. Voor een extra smaaksensatie smeer je er een klein
beetje roomboter op.
Smullen maar!

"Bellenblaas" (niet om te eten/drinken!)
door Nikai
Ingredienten en werkwijze
-
200 ML AFWASMIDDEL: gebruik het meest simpele afwasmiddel dat er is voor je eigen sop. Zonder citroengeur of ingrediënten voor zachte handen.
-
700 ML WATER: het beste is zacht water. Denk bijvoorbeeld aan regenwater of gedemineraliseerd water dat verkrijgbaar is bij de drogist. De aanwezigheid van kalk in het water doet de zeepbellen sneller uit elkaar spatten.
-
100 ML Glycerine: eveneens verkrijgbaar bij de drogist.
Als je de hoeveelheid te klein vindt, gebruik dan een veelvoud hiervan in een zelfde verhouding. Roer de ingrediënten rustig door zonder het geheel te laten schuimen, tot een homogeen mengsel ontstaat. Laat het de hele nacht zonder deksel staan.
Tip: voor nog stevigere bellenblaas kun je een scheutje schenkstroop of maisstroop toevoegen

"Bloemkoolsoep"
door Karin
Heb je laatst bij de uitgifte in Krommenie deze overheerlijke soep geproefd? Hier is het recept:
Ingredienten:
-
1 bloemkool
-
3/4 middelgrote uien
-
3/4 teentjes knoflook
-
2 koffielepels kerriepoeder en paprikapoeder
-
1 koffielepel mosterd
-
Kippen- of groentebouillon
Werkwijze:
In een ruime pan kokosolie laten smelten en daarin alle groenten lekker aanbakken tot de uien een beetje glazig worden en de bodem begint aan te bakken.
Dan de kippen- of groentebouillon (of water met bouillonblokjes) toevoegen tot alles onder het vocht staat.
30 Minuten laten pruttelen.
Met de staafmixer tot de soep romig is.
Eventueel nog aanvullen met wat water tot gewenste dikte.
Idee: meer mosterd = mosterdsoep
Eet smakelijk 😁
Groet van Karin



