top of page
Workshops VCNH.png

Recepten

Heb jij een heerlijk recept gemaakt met de producten van het VoedselCollectiefNH? Wil je het met de community delen? Klik hier en stuur het naar ons toe! Foto's zijn welkom uiteraard!

Helma's pompoen tomatensoep
door Helma

Ingrediënten
1 Middelgrote pompoen

2 Uien

2 Teentjes knoflook

1 Koffielepel kurkuma
3 biologische kruidenbouillon blokjes
1 liter water
1 Gele of rode paprika

2 Eieren

750 ml Biologische tomatensaus

1/2 tl Chilipoeder

1/4 tl Cayennepeper

1 Koffielepel paprikapoeder

Vers gemalen zwarte peper

Scheut olijfolie of een lepel kokosolie

Een handje geraspte kaas

Eventueel wat basilicum
 

BEREIDINGSWIJZE
De pompoen in zijn geheel een kwartiertje in een laagje water gaar laten koken.

Dan laten afkoelen, pitten verwijderen en in stukken snijden.

De schil alleen verwijderen indien hij heel lelijk of stug is.

Intussen de uien en de tenen knoflook fruiten in kokosolie.

Op het laatst de kurkuma erbij doen. Vervolgens 1 liter water met de kruiden bouillonblokjes aan de kook brengen.

Als dit kookt de pompoenstukjes en de paprika in stukken erbij doen.

Vervolgens pureren en weer aan de kook brengen.

De eieren erdoor doen en deze ook pureren (zodra je het ei breekt met de staafmixer pureren, anders gaat het schiften).

Dan de tomatensaus er door doen.

Nu niet meer laten koken.

Op smaak brengen met chilipoeder, kurkuma, cayennepeper, paprikapoeder en peper.

Een scheut olijf- of kokosolie toevoegen. Serveren met geraspte kaas en eventueel wat basilicum blaadjes.

Eet smakelijk!

Pompoenen van Helma_edited.jpg

 "Eiwitrijk brood"
door Cindy Jansen

Ingrediënten
500 gram Cottage Cheese
3 Eieren
300 gram Havermout
½ tl Zout
1 tl (wijnsteen) Bakpoeder
50 gram Lijnzaad
50 gram Zonnebloempitten
50 gram Pompoenpitten
 

BEREIDINGSWIJZE
Hussel en Kneed:

Doe alle ingrediënten in een kom. Nu komt het leuke deel: hussel alles lekker door elkaar met je
handen. Kneed het mengsel daarna stevig voor een paar minuten, zodat alle smaken goed
samenkomen.
 

Op de Bakplaat:
Vorm het deeg tot een mooie vorm en leg het voorzichtig op een bakplaat. Geen stress als het niet
perfect is; het gaat om de smaak!
 

In de Oven:
Verwarm de oven voor op 180 graden en zet de bakplaat erin. Laat het geheel een uur bakken.
Gebruik deze tijd om even te ontspannen of de keuken op te ruimen.
 

Afkoelen:
Haal de bakplaat uit de oven en laat je creatie even afkoelen. Dit is belangrijk, zodat de smaken zich
goed kunnen zetten.
 

Genieten:
Snijd het afgekoelde baksel in kleine stukken. Voor een extra smaaksensatie smeer je er een klein
beetje roomboter op.

Smullen maar!

 

Eiwitrijk brood.png

  "Bellenblaas" (niet om te eten/drinken!)
door Nikai
 

​Ingredienten en werkwijze

  • 200 ML AFWASMIDDEL: gebruik het meest simpele afwasmiddel dat er is voor je eigen sop. Zonder citroengeur of ingrediënten voor zachte handen.

  • 700 ML WATER: het beste is zacht water. Denk bijvoorbeeld aan regenwater of gedemineraliseerd water dat verkrijgbaar is bij de drogist. De aanwezigheid van kalk in het water doet de zeepbellen sneller uit elkaar spatten.

  • 100 ML Glycerine: eveneens verkrijgbaar bij de drogist.

Als je de hoeveelheid te klein vindt, gebruik dan een veelvoud hiervan in een zelfde verhouding. Roer de ingrediënten rustig door zonder het geheel te laten schuimen, tot een homogeen mengsel ontstaat. Laat het de hele nacht zonder deksel staan.

 

Tip: voor nog stevigere bellenblaas kun je een scheutje schenkstroop of maisstroop toevoegen

 

bellenblaas_edited.png

  "Bloemkoolsoep" 
 door Karin 
 

Heb je laatst bij de uitgifte in Krommenie deze overheerlijke soep geproefd? Hier is het recept:

Ingredienten:

 

  • 1 bloemkool

  • 3/4 middelgrote uien

  • 3/4 teentjes knoflook 

  • 2 koffielepels kerriepoeder en paprikapoeder 

  • 1 koffielepel mosterd 

  • Kippen- of groentebouillon 

 

Werkwijze:

In een ruime pan kokosolie laten smelten en daarin alle groenten lekker aanbakken tot de uien een beetje glazig worden en de bodem begint aan te bakken.

 

Dan de kippen- of groentebouillon (of water met bouillonblokjes) toevoegen tot alles onder het vocht staat.

 

30 Minuten laten pruttelen.

Met de staafmixer tot de soep romig is.

Eventueel nog aanvullen met wat water tot gewenste dikte.

 

Idee: meer mosterd = mosterdsoep

 

Eet smakelijk 😁
Groet van Karin

 

photo_2024-05-08_14-59-25.jpg
photo_2024-05-08_14-59-30.jpg
photo_2024-05-08_14-59-34.jpg
bottom of page