Om stress en gedoe te voorkomen is het fijn in de aanloop van de feestdagen de planning even onder de loep te nemen. Kostbare tijd en energie zal je besparen, als je er even pen en papier bij pakt om de boel op een rijtje te zetten. Heerlijk als je zelf bij mensen op bezoek gaat dit jaar. Dan mag je je al inbeelden hoe ze zullen stuntelen en/of slagen om jou te verwennen met al dat lekkers wat er op tafel komt. En dit stukje is niet perse voor wie het allemaal op orde heeft in zijn/haar toko. Misschien heb je wel al "DE" perfecte flow gevonden.
Maar om tijdens de donkere feestdagen als een zonnetje te vlammen in keuken en huiskamer wil ik toch even wat uiteenzetten waar je wellicht iets aan kan hebben. Vragen mag altijd heh:
First things first,
De Planning.
(Maak een opzetje met menu, volgorde, ingrediënten)
Wie komen er? En hoeveel mensen zijn het?
Wat wil je ze allemaal geven?
Hapjes, drankjes, voor, hoofd, na, kazen, amuses, leuke spreuk op kaartje.
Welke winkel heeft AL je spullen in huis? En is er nog een speciaalzaak waar je zaken vooraf bestellen moet?
Haal niet onnodig veel van wat je nooit gebruikt en niet lang houdbaar is.
Weet je nog hoe druk het kan zijn op de dagen voor kerst?
Hoe ga je het voorbereiden qua tijd?
Hou rekening met onverwachte zaken.
Alles op dezelfde dag? Of spreid je het uit?
Ga alvast een lekkere kaneel parfait o.i.d. maken die uit de vriezer komt. Waarvoor je alleen slagroom hoeft te kloppen en je je bastogne crumble met wat gekarameliseerde appel en peer al klaar hebt. Vanille, mmmm.
Hoelang blijft het spul goed en mooi?
Een soepje kan je prima 3 dagen bewaren.
En de rest meestal ook hoor. Zelfs de meeste vis.
Hou het alleen goed koel.
Gebruik een scherp mes voor frisse ongekneusde producten..
Gooi je groentjes in gezout kokend water om vervolgens ijskoud (mooi groen houden) te spoelen.
Hou rekening met opwarmen. Dat je ze niet al te gaar kookt.
Goede roomboter, altijd fijn.
Lach maar om je eigen fouten en leer ervan.
Hou ruimte op je werkplek, overzichtelijk en schoon.
Neem ff een theetje af en toe om te chillen.
En voor de vegaaaa's en uitzonderingen zijn er zat leuke ideetjes als je er even induikt. "Viskoekjes" van bananen bloem (vrucht) bijvoorbeeld. Heb je wel eens seitan gemaakt oh weledele vegetariër?
Probeer dingen nu al uit! Als 't meteen lukt, vries het alvast in. Bammm, hufterproof schatjes.
Steel de show. Maak jezelf niet gek. En hou vol. Wandel een stukje in de zon. Volgende maand gaan we weer naar het licht.
Zo kan je voor een man of 8 als je een oven heb de boel prima een dag ervoor bereiden. Dan schuif je het hele spul 10 min voor het hoofdgerecht de oven in en gaan met die banaan.
Sauzen warm.
Lekkere salade met balsamico, olijfolie, peper, zout dressing.
En natuurlijk je mooiste servies. Zet de borden op de oven of zet ze er ff in. Lekker warm blijft het dan. En je heb dan wat meer tijd voor de opmaak in een koele keuken.
Als je een beetje op je gezondheid wil letten en je gaat op bezoek. Geef je wensen aan zonder een pain in the ass te zijn. Neem lekker zelf een appeltje mee voor de trek. Ga niet tegen je zin meuk lopen eten. Daar wordt niemand gelukkig van.
You're worth it!
Een zooitje suiker over al die dagen maakt mega sloom. Bewaar het lekker voor het toetje.
Kijk voor bio artikelen die je tevoren kan halen en al kan maken op onze website natuurlijk
-crèmes, basis voor bouillon, eieren voor kaneelparfait ;).
Kaasjes en wat lekkers voor de hond mag natuurlijk ook. Woooff
Nou, dat is eruit.
Hannibal van de A-team zou zeggen:
Zet 'm op!
Nikai
Comments