De biologische Doyenné du Comice handpeer en de Geiser Wildeman stoofpeer
- Cindy
- 21 nov
- 2 minuten om te lezen
Sommige vruchten hebben geen haast.
Ze groeien niet om sneller, groter of glanzender te zijn dan hun buren, maar om precies te worden wat ze horen te zijn: puur, eerlijk en vol smaak.
Vandaag zetten we twee bijzondere peren in het zonnetje:
De biologische Doyenné du Comice handpeer en
De Geiser Wildeman stoofpeer
Twee rassen met karakter en verschillend in gebruik, maar elk met een verhaal dat vertelt over vakmanschap, geduld en natuur.

De Doyenné du Comice, de Comice is geen peer voor haastige eters.
Ze vraagt tijd, want buiten haar wat ruwe en bescheiden uiterlijk wacht iets bijzonders:
sappig, boterzacht vruchtvlees, een verfijnde, bijna bloemige smaak en een balans tussen zoet en fris. Perfect om zo te eten, maar ook lekker in:
salades met walnoten of geitenkaas
desserts met yoghurt of slagroom
een kaasplankje (bij voorkeur met blauwschimmel )
De Geiser Wildeman
Waar de Comice direct eetbaar is, vraagt de Geiser Wildeman iets anders: tijd, warmte en geduld. Stoofperen zijn een traditie. Een geur van kaneel, kruidnagel en donker fruit die door keukens gaat zodra de dagen korter worden. De Wildeman is klein, stevig en bijna hard van structuur wanneer je hem vers koopt, maar na langzaam garen wordt hij mals, vol van smaak, diep rood (als je wijn, bessensap of perensap gebruikt)
Waarom biologisch?
Zowel de Comice als de Wildeman worden vaak geteeld in biologische boomgaarden.
Biologisch betekent: geen chemische bestrijdingsmiddelen, gezonde, levende bodem
biodiversiteit in plaats van monocultuur, ruimte voor bijen, insecten en bodemleven
bomen die groeien op hun natuurlijke ritme.
In plaats van de natuur te beheersen, wordt ermee samengewerkt en dat proef je.
Goed voedsel ontstaat niet in haast, niet in fabrieken en niet in monoculturen. Het ontstaat in bodem die tijd krijgt, handen die met respect werken en een ecosysteem waarin alles samenhangt. Zo worden simpele peren iets veel groters: een verbinding tussen mens, seizoen en landschap.
Ik heb er weer een leuk receptje bij gezocht

Klassieke Stoofperen (Wildeman)
Ingrediënten (voor ± 4 personen)
1 kg Geiser Wildeman peren
300 ml water
300 ml rode wijn óf bessensap / perensap (alcoholvrij alternatief)
75–125 g suiker of honing (naar smaak)
1 kaneelstokje
3 kruidnagels
1 laurierblad (optioneel)
1 scheutje citroensap of ½ citroen
Bereidingswijze
Schil de stoofperen maar laat het steeltje eraan voor een mooie klassieke look.
Snijd de onderkant plat zodat ze rechtop kunnen staan (optioneel).
Pannetje vullen
Leg de peren rechtop in een pan.
Voeg water en wijn/sap toe totdat de peren nét onder staan.
Kruiden toevoegen
Voeg suiker, kaneel, kruidnagels en citroen toe.
Wil je extra aromatisch? Dan kun je vanille en laurier toevoegen.
Langzaam stoven
Breng zachtjes aan de kook.
Laat 1,5–3 uur sudderen op laag vuur.
Hoe langer, hoe zachter en roder.
Indikken (optioneel)
Haal de peren uit de pan.
Laat het kookvocht op hoger vuur inkoken tot een siroop.
Serveren
Giet de warme siroop over de peren of serveer apart.
Serveerideeën
Warm bij stoofvlees, wild of kalkoen
Koud bij yoghurt of kwark
Op een dessertbordje met slagroom of vanille-ijs
Door een crumble of cheesecake
Ze blijven 5–7 dagen houdbaar in de koelkast in hun kookvocht.
Veel eetplezier!



Opmerkingen