top of page
Zoeken

Spruitjes...

  • Cindy
  • 12 sep
  • 2 minuten om te lezen

Kleine kooltjes met grote voedingskracht

Ze zijn er weer… SPRUITJES… Ik vind ze heerlijk … helaas kan ik maar één iemand in ons gezin hiermee blij maken… en dat ben ikzelf!

Dus als ze er weer zijn bestel ik per ronde een pondje en verwen ik mijzelf.


Ik heb enige tijd geleden een mooi boek aangeschaft van Juglen Zwaan,

‘De voedingswijzer’. Een prachtig overzichtelijke gids over de heilzame aspecten van groenten, fruit, noten, zaden, kruiden, vis, dranken etc. en tevens geeft het boek inzicht in onder andere hoe je voeding kunt inzetten om je gezondheid te verbeteren. Een heel mooi naslagwerk.

ree

Dus heb ik spruitjes even opgezocht. Hij vertelt dat… deze wintergroente zijn oorsprong vindt in het Middellandse Zeegebied. Spruitjes hielden oorspronkelijk niet zo van de Nederlandse bodem maar na veredeling is daar verandering in gekomen. Spruitjes zijn vooral erg voedzaam vanwege actieve plantenstoffen en wetenschappers hebben ontdekt dat het eten van spruitjes je kan beschermen tegen DNA-schade. Een van de actieve stoffen in spruitjes is sulforafaan, dat door wetenschappers in verband wordt gebracht met een verlaagde kans op kanker, maagzweren en alzheimer.


In spruitjes zijn naast een redelijke hoeveelheid B-vitaminen, erg veel vitamine C en K te vinden. Ook alle mineralen zijn in deze koolsoort vertegenwoordigd.

Ben je niet dol op spruitjes? Verwerk er dan een paar in een wok maaltijd, stamppot of ovenschotel, dan is de smaak nauwelijks terug te vinden en kun je wel profiteren van de voedingsstoffen.

Omdat we in deze bestelronde ook weer de groene pesto van

‘Bij Moeders/tante tee’ hebben, vind je onderstaand een lekker recept met spruitjes en groene pesto.


Veel eetplezier!


Gezonde groet,

Cindy


ree

Recept: Spruitjes met groene pesto (bijgerecht of lichte maaltijd)

Ingrediënten (2–3 personen):

500 g spruitjes

2 el olijfolie

2 tenen knoflook (fijngehakt)

2–3 el groene pesto (liefst vers of zelfgemaakt)

50 g pijnboompitten (geroosterd)

30 g Parmezaanse kaas (geraspt of in vlokken)

Peper en zout naar smaak



Bereiding:

Maak de spruitjes schoon en halveer ze.

Kook de spruitjes 5–6 minuten in licht gezouten water, of stoom ze beetgaar.

Giet af en laat goed uitlekken.

Verhit de olijfolie in een koekenpan en fruit de knoflook kort.

Voeg de spruitjes toe en bak 3–4 minuten zodat ze een beetje karamelliseren.

Roer de pesto erdoor en warm even mee.

Bestrooi met geroosterde pijnboompitten en Parmezaanse kaas.

Lekker als bijgerecht, maar ook heerlijk met pasta of gnocchi erdoor voor een complete

maaltijd.

 
 
 

Opmerkingen


Blijf op de hoogte

Bedankt voor je aanmelding op onze nieuwsbrief!

bottom of page